fredag 8. mars 2013

Friluftsliv + miljø = ?

Det er mye man bare må ha når sportsbutikkene bugner av telt, sekker og klær i herlige farger og lette stoffer. Tidligere i år rapporterte svensk friluftsforskning at omsetningen fra friluftsaktiviteter er doblet de siste fem årene. Utstyr og klær utgjør størsteparten av forbruket og overgår utgifter til for eksempel overnatting. I miljøperspektiv er dette skremmende og viktig å tenke over. Det er alt for lett å la seg rive med av utstyrskarusellen.
Jeg er opptatt av å te meg miljøvennlig i min hverdag og har lagt mange tanker på hva som kan gjøre mitt personlige friluftsliv bedre for miljøet. Såklart, friluftsliv troner ikke intuitivt som en miljøversting blandt hobbyer man kan ha, men alt er avhengig av hvordan man gjør det og om man er bevisst. Min utrustnings-samvittighet er absolutt ikke ren, men jeg prøver. Derfor vil jeg skrive om grep som kan gjøre friluftsforbruket mer miljøvennlig. Punkt en: Ikke fly jorda rundt for å drive med ting du kan gjøre hjemme. Den må vi nok allerede laste på miljø-samvittigheten vår. Her er i allefall litt om utstyr.

Reparer

Lånesekken til turen måtte repareres og modifiseres på flere steder. Ducttape og bjørnetråd har gjort susen

Skomakeren har gjort en topp jobb med støvlene


Det mest åpenbare er å reparere ting som går i stykker. Det kan virke vanskelig eller lite holdbart å sy, teipe eller lime utstyr man er avhengig av i ekstremt vær og farlige situasjoner. Likevel er min erfaring at det ofte er det gode muligheter for å få et godt og holdbart resultat. Har man ikke fingerferdighetene på plass er det gull verdt å få hjelp av en skomaker, jeg tror de kan fikse hva det måtte være.












Kjøp brukt

Må man supplere utstyrsbeholdningen er det verdt å sjekke loppemarkeder og bruktbutikker på nett. Tanken på å kjøpe brukt utstyr er kanskje ikke forlokkende, hva om det ikke holder mål? Man kan faktisk finne mye bra, i mange tilfeller nesten ubrukt og til lavere pris enn i butikken. Det nyeste utstyret er kanskje finere og lettere, men teltene var da vann- og vindtette for fem år siden også? 
For de som bor i Oslo er garasjen til Gunnar som bor på Kolsås et fantastisk alternativ. Han kjøper opp gammelt turutstyr (særlig vintersportutstyr), pusser opp og selger til spottpris fra garasjen sin (tlf: 95 82 94 30, bare å ringe, han er veldig trivelig)
Sport og friluftsliv-kategorien på finn.no er en av de største på torget. Husk å krysse av for privat når du søker sånn at du slipper alle annonsene fra forhandlerne. Se for eksempel på denne telemarkspakken eller dette teltet. Helt konge! 
Forsvarets utsalg/auksjon av gammelt utstyr er også en mulighet. Stort utvalg av utstyr, god kvalitet og veldig billig. 
Da jeg skulle ha storsko til kurset lette jeg rundt på disse arenaene med hell. Mine La Sportiva Batura Evo, som nye koster omlag seks store lapper, fikk jeg til odel og eie for bare en tusenlapp via blocket.se. Gabriel gjorde et lignende kupp med sine "nye" Nepal Evo. Tro vi er fornøyde begge to! 

Strikk og sy selv

Noen utvalgte hjemmestrikkede turfavoritter
Såklart kan du ikke strikke deg et nytt par ski eller sy deg nye fjellsko, men noen ting er faktisk bedre å lage selv enn å kjøpe. Votter, sokker, pannebånd, lue, stillongs og hals er eksempler på utstyr som er lette å lage selv. Min flinke pappa har til og med sydd sin egen anorakk. Er man så begavet setter himmelen begrensingen. 
Min favoritt er tjukkstrikka votter å bytte til inni vindvottene når man kommer til en topp eller skal grave snøhule, anbefales!
En fordel er å kunne spesialtilpasse det man lager til den som skal ha det. Som mora til Ingrid som strikket hælforsterkning ekstra langt opp fordi hun visste at gnagsåret pleide å komme i kanten av standardforsterkninga. Og hvem har ikke opplevd at ansiktsmaska sklir ned eller lager dogg i skibrillene, mens buffen mangler hull og man får kvelningsfornemmelser når det blåser som verst. Da er min buff-hybrid med kysselepper god å ha (i tillegg kan man se at jeg faktisk er jente bak hette og briller). 
De fleste kjenner noen som har restegarn liggende (jeg lover, du bare vet det ikke enda). Babygarn er særlig bra til buffer og tynne votter/"liners" eller pannebånd til å ha under hjelmen. Fritidsgarn, raumagarn og andre litt tjukkere varianter funker bra til soveposesokker og vind-innervotter. Tynne pinner til tynt garn, tjukke pinner til tjukt, og så er du i gang! Jeg veileder gjerne i strikking/hekling.

Reklamér

Selv om jakka di er tre år gammel når den begynner å lekke vann er det uansett verdt å reklamere. En jakke til mange tusen burde holde tett i minst fem år, enda lenger mener nå jeg. Ullundertøy som mister fasongen, hull fra vaskemaskin eller greiner i skogen, spenner som ryker - send det inn! Friluftsutstyr er overpriset, det burde holde til normalt bruk, minst! Det verste som kan skje er at du får det i retur og må reparere det selv. Det har jeg dog aldri opplevd. 
Bergans reklamasjonsavdeling er kjempebra! For et par år siden fikk jeg splitter ny jakke og sekk da jeg klagde. De har også sendt meg ekstra spenner og reimer til storsekken min. Både Ecco og Scarpa har gitt meg pengene tilbake eller nye sko når jeg ikke har vært fornøyd med fjellskokjøpet. Den eneste negative erfaringen jeg har med reklamasjon er med Aclima. De har fortsatt den hullete ullstilongsen jeg sendte inn før jul og jeg har ikke hørt noe fra dem. Man kan jo alltid håpe. Noen andre som har erfaringer med reklamasjon på andre produsenter?

Lån

Ikke alle i vennegjengen må ha alle typer utstyr. Det er lite sannsynlig at alle du kjenner skal på tur akkurat samme helg, derfor er det lurt å ta en liten ringerunde hvis det er noe som mangler til turen. Alternativt ta i bruk noen i gjengen som allerede har alt for mye. De er sikkert bare glade for at utstyret kommer til sin rett.
Ofte har jeg kjent på behovet for å supplere mitt gamle trangia med en multifuelbrenner, men jeg kjenner flere som har oppgradert allerede og har derfor alltid fått låne. Telt er også en stor investering som virkelig ikke blir brukt hver helg (desverre). Jeg fikk et 3-mannstelt i 20-årsgave som jeg gladelig låner ut. Til vår Canada-reise er jeg prisgitt mange utlånsvennlige sjeler, tusen takk!

Bytt eller selg

Ofte hender det at en blir til to og plutselig har man dobbelt opp av telt, brenner, klatretau etc. Hva med å bytte bort noe du ikke bruker i noe du trenger selv eller i en tjeneste fra en venn? Om ingen har noe å bytte i, selg! Det er dumt å la fint utstyr ligge ubrukt. Husk at du kan redde noen fra å kjøpe noe helt nytt hvis du får ut fingern og legger ut den annonsen på finn. En manns tull er en annes gull. Miljøet spart! Vi har flere ting som vi gjerne vi bytte bort, kanskje vi skal lage en tur-byttekveld?

Stjel fra familien

Jeg vedder på at noen av ens turinteresserte familiemedlemmer har masse utstyr de ikke bruker lenger som ligger lagret i bod/loft. Der er det verdt å ta seg en runde og gjøre en forsiktig forespørsel. Eventuelt kan man bare låne i stillhet, men hvilken mor eller bror kan motstå et fint smil og et bedende blikk? Kan også forsøkes med venner, men familien har størst toleranse for ugagn. 
I min fars bod fant jeg sist et musespist eksemplar av forsvarets Anna-ullbukse. Nå er hullene tettet og buksa så god som ny. Den blir med til Canada som erstatning for dunbuksa fra kurspakklista.

Denne buksa er luftig strikket i mellomtykt garn som gjør den lett og veldig varm.  

























Ellers er det viktig å puste dypt og holde fokus i butikken. Ikke la deg rive med av årets knallfarge, repeter for deg selv: den gule fra i fjor er kul nok. Ikke la deg lure gramjaget, hold deg fast i mantraet: du taper bare masse gratis trening. Coreloft, tecniloft, dermizax og proshell i fire eller fem lag, husk: bomullsanorakken er faktisk bra nok i mange tilfeller. Men det er ikke lett.

Kristine

Kilder: http://www.friluftsforskning.se/download/18.a692e2713b817e57fe8429/27+friluftsliv+i+förändring+resultat+från+ett+forskningsprogram.pdf s. 163