lørdag 27. april 2013

Beinbrudd når du er i villmarka - hva nå?

Neida, slapp av, ingen er skadet, vi har det alle bra. Som noen sikkert har fått med seg har vi vært basert i Canmore med rumpa på skolebenken de siste dagene. Som en del av kurset har vi et "Wilderness First Responder" kurs som trener oss til å bli førstehjelpere når sykehus er utenfor rekkevidde og ambulansen ikke kan nåes uten mobildekning. Hva gjør man da hvis noen blir angrepet av bjørn? Eller man møter noen med alvorlig frostskadde tær?
Vi har fått masse bra materiale til selvstudie, så når vi ikke har undervisning henger vi alle over bøkene
Kurset er laget av "Rocky Mountain Adventure Medicine Inc" og er  Nord Amerikansk basert. Det vil si at vi får mye eksotisk lærdom om tilstander stelt i stand av vesner og insekter som ikke finnes der hjemme. I tillegg er det mye god gammeldags speiderkunnskap, som splinting av brudd og bygging av båre. Vi har klasseromsundervisning og iscenesatte scenarioer utendørs omtrent femtifemti av tida. Deilig å få være mye ute og gøy å leike med surringer og bandasjer.

Olof er kjempefonøyd med stabiliseringen av Gabbes bekkenbrudd


























Sammen med gruppa vår, som er på ni personer, har vi med oss seks ekstra utenfra på dette kurset. De er også utendørsfolk og er veldig hyggelige. Instruktøren er flink og har utrolig mye erfaring fra redningstjenesten, ambulansen, personlige ekspedisjoner og frivillige organisasjoner. Det krydrer undervisningen med masse spennende historier. Mange av scenarioene vi får jobbe med er hendelser tatt fra virkeligheten. Vi lærer masse av å høre hva som skjedde i etterkant og hva de som kom til unnsetning gjorde forskjellig fra oss.
For hvert scenario varierer vi hva vi tar med oss. Noen ganger har vi presenning, termarest og velutstyrte førstehjelpsskrin med flere bandasjer, trekanttørkler og tape. Da er det til og med plankekjøring å improvisere ryggradsstabiliserende anretninger. Når vi kun har med en liten sekk med våre egne klær og små førstehjelpsskrin kreves det mer fantasti. Mulig vi burde utvide repertoaret av hva vi tar med oss på tur?

Kristine


Førstehjelp er en lek. Fleur lager traksjons splint for femurfraktur så lett som en plett