fredag 26. april 2013

Nedoverskiteknikk

Grunnteknikktips for nedoverski fra Jason
I pist og på hardt føre burde man ligge på kantene av skia for å få godt grep og kontroll. For å få til dette må man bøye knærna og vinkle dem inn i svingen. Dette er enklere sagt enn gjort. Jeg syntes det var hjelpsomt å tenke at hofta skal dyttes inn i svingen/oppi bakken og overkroppen/skuldra ned i bakken mot ytterskia. Mesteparten av vekta skal ligge på ytterski, litt på innerski.
Hold alltid overkroppen i retning dit du skal. Det hjelper å finne et fast punkt nederst i bakken og ikke ta øynene fra dette hele veien ned.
Kroppsposisjon: Holde armene sånn at du hele tiden ser dem, dvs opp foran kroppen med litt bøy. Knærne skal være bøyde - det får ikke være luft mellom legg og støvel. Dette gir kontroll versus å lene seg for mye bakover som gjør at det går fortere og det blir vanskeligere å svinge. Overkroppen skal være litt framoverbøyd, men ikke for mye. Man burde ha cirka en skulderbredde mellom knærne.
Det er bra å være så myk og ledig i kroppen som mulig for å ta i mot alle ujevnheter i underlaget bedre. Hvis man er for statisk er det lettere å komme ut av balanse.
Fra sving til sving må skia "frigis" med tanke på vekt. Dette gjør du ved å rette ut knærne litt, "gjøre et lite hopp uten å hoppe", vektoverføre/svinge og så bøye knærna igjen. Når det er pudder er dette det viktigste for suksess. Når man frigir må skia "hoppes" litt rundt. Her er det ikke vits å prøve å ligge på kant, eller vekte ytterskia. Da går du på trynet hvis du er på mitt nivå. Vktingen mellom skia skal være ca femtifemti og man holder også skia mye tettere sammen sånn at det nesten føles som det er en ski. Hvis det er djupt må man ligge litt mer bakpå, ellers graver skituppene seg ned og man får hodet først i deilig pudder.
Jo tøffere underlag (hardt og ujevnt) jo lavere tyngdepunkt er det smart å ha på skia.
Poleplant der du vil svinge. Strekk deg nedover i bakken med armen som vender ned i bakken og plant staven rett før man vil svinge. Sving rundt staven. Pass på at armen ikke følger med bakover, den skal ha høy posisjon fremover som vanlig og bare vippes bakover med håndleddet. Dette gir utrolig bra kontroll og er nesten mer nyttig utenfor løypene, særlig på dårlig underlag.


Drillings by J Billing


Bøy ned og ta på ytterstøvlen med ytterarmen i hver sving. Hold fortsatt innerarmen i riktig posisjon. Dette hjelper for å bli flinkere til å ligge på kantene av skia.
Gjør et lite hopp rett opp mellom hver sving. Veldig bra for å lære seg å frigi skia mellom hver sving.
Kjør med løse støvler. Bra for å lære seg å være balansert midt på skia. 
Hold stavene opp foran hodet og lag et sikte på et fast punkt, kjør som vanlig. Bra for å lære å holde overkroppen rett og la skia gå av seg selv.

Mer om magnetisk deklinasjon
Magnetisk deklinasjon er forskjellen mellom nord på kartet og den magnetiske nordpol. Forskjellen skyldes at jordas magnetfelt hele tiden er i endring. I Norge er det er snakk om kun noen få grader (Oslo har 2 grader og 17 minutter), mens her er det hele 15 grader og 30 minutters forskjell, så det er viktig å ta med i beregningen. Vi har kjøpt et kompass som kan forhåndsinnstilles på en gitt deklinasjon. Har man ikke det er det bare å ta ut vanlig kompasskurs og deretter trekke deklinasjonen fra kursen man får. For å finne ut hva den er for din eksakte posisjon kan man enten se på kartet, eller søke det opp på google: "declination oslo". På kartet er deklinasjonen ofte noen år gammel og siden den endrer seg med jordas magnetfelt må man da regne om som er ganske komplisert.