mandag 25. mars 2013

En uke på is i Canadian Rockies

Vi er tilbake i Canmore etter en uke full av isklatring, miks-klatring, sauna og hytteliv. Vi har hatt base på et villmarks-hostel som ligger mellom Jasper og Banff. Veldig koselig og dnt-lignende, til og med vedfyrt sauna og badebekk. Gruppa har fått tid til å bli bedre kjent, kanskje naturlig når seks og seks deler ti kvadrat. Vi har vært oppdelt i tre arbeidsgrupper som etter tur har hatt ansvar for enten utstyr, matlaging eller oppvask. Ting går glatt og alt er bare trivelig.
Akkurat som i kirka i gamledager må våpen legges igjen utafor hytta. 
Dag 1 var vi i Tangle Falls. En liten foss med noen få, korte linjer. I tillegg ti klatringen fikk vi instruksjon i hvordan man lager et Abalakov anker til rappell og øvde på det. Se eget innlegg for detaljer om ankerbygging og sånt. Dag 2 dro vi til Balfour Wall. Dette må være den fossen som er vakrest lokalisert i verden. Panoramautsikt, sol og mange valg for ulik klatring er essensen av dagen.
Joseph nyter utsikten og første glimt av sol fra Balfour Wall 
Olof på en av de brattere linjene på Balfour Wall
Dag 3 kjørte vi et godt stykke, forbi Jasper, for å komme til Bullshit Creek. Rett ved veien et hemmelig sted ligger en elv som har gravd seg godt ned i landskapet. Her siver vann fra de bratte elvesidene som i vintersesongen skaper et eldorado for miks-klatring.
Gabbis på en miks-rute i Bullshit Creek



























Dag 4 dro vi tilbake til vår favoritt, Balfour Wall. Her bestemte veilederne at vi tre skandinavier og Yuhi fra Japan skulle få prøve oss på led. De fortalte at det absolutt ikke er alle år kurselevene får lov til å lede, så det var stas. For Yuhi og meg selv var det første led på is noen gang, så vi er stolte!
Min første led på Balfour Wall


















































Olof på led på Balfour Wall


Dag 5 hadde vi multipitch dag på Two O´clock Falls. Vi hadde instruksjon i hele multipitchsystemet først og etterpå fikk vi praktisere. Dette var min første multipitch-led på is og James´ første is-led. Nok en merkedag!
Veileder Jason underviser i multipitch på Two O´clock Falls
Dag 6 hadde 20 kalde og pangstart klokka halv sju i grålysningnen på Weeping wall. Dette er, som jeg nå har skjønt, en utrolig kjent og klassisk foss å klatre på i vintersesongen. Den er tohundre meter høy, vakker og overveldende bratt.
Weeping Wall






































Tidlig morgen og iskaldt på Weeping Wall

Etter en taulengde opp fikk vår veileder Pat dårlig magefølelse. Kulden hadde gjort isen sprø og vi alle hadde stivfrosne tær og fingre. Vi endte opp med å snu og heller dra til Meltout, en foss på litt over hundre meter, en halvtime unna. Her fikk Doug og jeg lede vår egen multipitch på tre taulengder. Dougs andre taulengde var hans første klatreled noen sinne, grattis og bra jobba! Det var utrolig lærerikt å få gjøre hele systemet selv med veiledning fra Pat hengende på rappell noen meter til siden. Da jeg kom til toppen av første taulengde fikk jeg øye på ekte Puma-spor i snøen. Spennede!
Doug og meg etter jeg ledet første taulengde. Endelig er sola å plass og vi begynner å få litt varmen

Pumaspor!!

På toppen av Meltout med Doug på vei opp

Meltout




































































Dag 5 og 6 var vi inndelt i grupper på to og to. Olof og Bean, Gabriel og James og Doug og meg. Vi hadde motsatt multipitch-treningsdag og multipitch-klatredag så dag fem for Olof var full-on Weeping Wall. 
Olof sikrer Carl opp første taulengde på Weeping Wall

Olof midt i Weeping Wall

Bean høyt oppe i Weeping Wall






Dag 7 dro vi til Hafner Creek igjen, men med fokus på brattere is og miks-klatring. Her må jeg si jeg nådde en personlig klatretopp da jeg kom til topps på en teknisk og overhengende miksrute. Olof og Gabriel klarte den også, men det var vel ingen overraskelse.
Olof på vei over første crux i den kule miksruta i Hafner Creek

Carl på toppen av den samme ruta

Vi har lært utrolig mye og blitt veldig flinke på denne korte uken, det må jeg si. Har lagt flere bilder  fra uka på bildesiden. Nå står Interpretive Guides kurs på planen i to dager før vi farer mot Bow summit på randotur. Juhu!