lørdag 18. mai 2013

Dager i Canmore

Det er satt ut onde rykter om konvertering til svensk blogg og sild til alle måltider. Det har jeg tatt hånd om.  Jeg er sterkt tilbake og fårikål er fortsatt best.
Som min kjære informerte så fint om har vi vært i Skaha og klatret i hele tretten dager siden sist. Da vi kom tilbake til Canmore (den 13. på min bursdag) hadde Joy bakt kake. Den forsvant under kalaset sammen med fem esker pizza fra Flatbread (se lenger ned) og x øl. Det ultimate bursdagsselskap, thanks J! I tillegg har vi hatt noen dager med klatring her i Canmore med fokus på multipitch.
Verdens beste kokoskake! Dere kan umulig forestille dere hvor god den var. Jeg lover å få oppskriften

Olof på Mothersday butress

Vår rute på 335 m gikk langs hjørnet opp, midt mellom skyggen og sola, limestone og dødsfin





Mellom turer og særlig i løpet av førstehjelpskurset har vi fått god tid til å bli kjent med Canmore som lekeplass. Selv om byen fra førsteinntrykk virker liten er det overraskende mye fint å ta seg til og mange bra steder å bo på. Vi har opparbeidet oss en god liste over bosteder etter å ha flyttet rundt mye. De første to-tre ukene bodde vi på The Hostel Bear med alle de andre i gruppa. Hvis jeg var deg ville ikke dette vært mitt førstevalg når jeg kommer hit. Veldig bråkete, ting forsvinner og ingen ventilasjon. For oss var det i tillegg lite inspirerende å sove i hver sin køyeseng med seks andre gutter. Etter dette har vi vært noen netter i dobbeltrom på Econolodge bare Olof og meg. Her er det veldig billig, fine rom med boblebad og diger seng. I tillegg er det gratis frokost som var kjempebra. God service og hjelpsom betjening. Vi har også vært så heldige å få bo en natt hos noen ekte lokale Canadiere, nærmere bestemt i Cougar Street. Som vi har fått erfare gang på gang er folk her borte enormt rause og trivelige (Som da dama i svømmebassenget GAV meg sine svømmebriller fordi mine ikke fungerte) Uanset, det var veldig fint å se nabolaget litt utenfor bykjernen og kan anbefales hvis man får muligheten. Vi har også vært noen netter på Alpine Club of Canada som ligger omtrent tre kilometer utenfor byen. Beliggenheten og utsikten er fantastisk, midt i skogen og fjell i alle vinduer. Kjempefine kjøkken og sovefasiliteter og gratis sykkelutleie. Det tok oss førti minutter å gå til byen og da går man store deler av veien i skogen. Herlig!
Olof på vei hjem til ACC. Været skifter (nesten) like fort som hjemme i Trøndelag




































I anledning min bursdag var vi to netter på Stella Alpina. En herlig bed & breakfast med rom innredet etter natur og urbefolkning. Det drives av et hyggelig og pratsomt par fra Italia/Nederland som lager verdens beste frokost komponert av selvdyrkede og selvpreserverte råvarer. Sopp, røyka laks, urter og rabarbrasaft. Her er det hage, infrarød badstu, boblebad, eget lite kjøkken og deilig veranda. Vi hadde også en natt på Canmores mest romantiske B&B, The Georgetown Inn. Gammel engelsk stil i tapet, dekktøy og møblement, store senger med luksussengetøy og skikkelig engelsk frokost. Litt ekstra luksus i en fjellfants hverdag føles som luksus ganger femti.
The Georgetown Inn (jeg er ganske sikker på at Pernille hadde elsket dette stedet!)




































Nå bor alle tre på Rocky Mountain Ski Lodge. Her har de mange valgmuligheter for ulike romstørrelser, de aller fleste har velutstyrte kjøkken og bad med badekar. Her har vi bodd med jevne mellomrom gjennom hele kurset og de andre gutta fra kurset bor også her. Det er felles grill utenfor og man har sin egen lille solvendte veranda. Deilig med eget kjøkken, i går lagde jeg ny ladning med granola og sola meg.
Første utemiddag på Rocky Mountain Ski Lodge. Sterkt savn til Skandinavia driver oss til palt/klubb koking, mmm..

Byens nye stolthet er "Elevation Place". Her går mye av vår fritid med særlig i den splitter nye klatrehallen, svømmebassenget - med sklie og treningssenter. Det har også bibliotek, kafe og galleri pluss andre muligheter vi enda ikke har utforsket. Det er rett og slett toppen!

Elevation place med de tre søstrene i horisonten til høyre

Her er det nok å ta seg til! Autobelay på veggen til høyre hvor vi kjører utholdenhet

Det er også flere senter for yoga i byen hvorav et av dem er drevet av Olofs gamle kompis han møtte i India, Jeff og hans kone Hillary. De er kjempesnille og har en supersøt baby som heter Clara.  Yoga Lounge heter stedet og ligger i hovedgata. De har en stor og variert timeplan og vi har testet ut flere av timene.  Kjempebra!
Vi er jo i Canada så skianlegg er det nok av. Det nærmeste Canmore er Sunshine Village, cirka en halvtime å kjøre. Det går buss fra Hotell Radisson hver morgen kl 08:30 som tar deg hjem igjen til middag for 90 dollar inkludert heiskort. Sunshine har masse fin preparert kjøring i tillegg til gode muligheter for off piste kjøring. Utsikten er 360 grader upåklagelig!
Med sånne omgivelser er det såklart mulighet for friluftsaktiviteter hvor enn man snur seg. Et omfattende stinett både for spaserturer og stisykling finnes på begge sider av dalen. På vestsiden ligger Canmore Nordic Centre som har preparerte langrennsløyper og er start for mange av stiene på denne siden av dalen. Toppturmulighetene er mange på begge sider av dalen og vi har flere dager sett ferske spor fra vinduet. Flere av toppene rundt her også er lett tilgjengelige via stier og litt enkel klyving bare snøen forsvinner.
Snarveien til sentrum føles som en ekte Canadisk villmarksekspedisjon

På snarveien langs elva støtte vi på en gjeng med Elk (ja det er 2 min fra hovedgata!)






































Olof på Bistro

Rett under Yoga Lounge ligger Rocky Mountain Bagel Co som er et supert sted for lunsj eller bare kaffe. De har flere glutenfrie alternativer og veldig god suppe. Canmore har generelt veldig mange bra og kule steder å spise som ikke er alt for dyre. Flatbread er min absolutte favoritt så langt. Her lager de perfekt pizza etter min smak. Sprø, tynn bunn, både enkle og spennede fyllkombinasjoner og alt med lokale, økologiske råvarer. De har også pasta, salater og mer og glutenfritt er et alternativ i alle retter. Vi anbefaler Farmers Market pizza! Onsdag er det 15% rabatt på all mat og tirsdager kan man lage sin egen pizza. Iron Goat er i den litt dyrere klassen, men her får man virkelig Canadisk pubatmosfære og fantastisk mat. Det ligger litt utenfor sentrum opp på østsiden av dalen, men det er vel verdt turen. Spør etter bord ved vinduene. De er gigantiske og rettet mot signaturfjellene for Canmore, De tre søstrene. The Wood ligger også i hovedgata og har steik-kveld hver tirsdag med ti dollar for masse god mat. Bistro er en liten kafe med fin uteservering som ligger i hovedgata. Vi har bare spist lunsj her, men salaten var så god at den er verdt å nevne. Good Earth er en annen kafe i hovedgata hvor vi har vært flere ganger. God kaffe og spennede bakverk attåt. Communitea og Harvest cafe ligger i parallellgata nord for hovedgata og er begge supre kafeer. The Grizzly Paw er ølhullet i byen. De serverer selvbrygget øl og bestiller du nachos er det er supergod diil. Georgetown Inn har også den egne restauranten "Miners Lamp" som serverer seriøs britisk kost av ypperste kvalitet og smak. Frokosten er fantastisk og det er vanskelig å velge blant de mange lunsjretter og middagsmenyen. Hit går man ikke om man bantar for å si det mildt. Mmmm..
Vi har jo prøvd å være økonomiske og med ølutvalget her er det ikke nedtur å drikke øl hjemme



Toget går rett gjennom byen og høres godt om man bor nære (Hostel Bear!)

Jeg trodde denne bare kjørte når det var snø og at nissen var sjåfør. Skuff






























































Vi har det ganske fint når vi har fri selv om vi ikke er ute på tur. Vi gleder oss til en litt lengre affære med Canmore når kurset er ferdig om bare to små uker (!) Du milde, så fort det har gått. Da får vi besøk av Pär, Maria og Sofia og vi skal bare ha ferie. Stas! Nå setter vi kursen mot Icefields parkway for en uke med alpinklatring. Spennede!
Kristine